Trzy przepisy na herbaty dla dbających o linię

 

„W zdrowym ciele zdrowy duch!” mówi znane powiedzenie, z którym nie sposób się nie zgodzić. Zbilansowana dieta w połączeniu z regularną aktywnością fizyczną daje doskonałe rezultaty w postaci smukłej sylwetki i dobrych wyników badań. Aby przyspieszyć proces spalania tkanki tłuszczowej, warto skorzystać z przepisów na wyjątkowe herbaty pobudzające metabolizm, które przygotowali eksperci marki Akbar.

W gubieniu kilogramów bardzo ważne jest odpowiednie nawodnienie. Paradoksalnie, im więcej pijemy tym chętniej nasz organizm „zrzuca” z siebie nadmiar wody, odsłaniając rzeźbione na siłowni czy podczas innych aktywności mięśnie. Wzbogacając przyjmowane napoje o określone składniki, możemy wpłynąć także na akcelerację procesu przemiany materii, a co za tym idzie na szybsze spalanie tkanki tłuszczowej.

Herbata z chili i imbirem

Kapsaicyna to związek zwarty m.in. w paprykach chili czy cayenne, który odpowiada za ich ostrość. Istnieje nawet specjalna skala (zob. skala Scoville’a), która szereguje ostre składniki według ich ostrości. I tak np. papryka pepperoni ma w tej skali od 200 do 500 jednostek, podczas gdy jedna z najostrzejszych papryk świata - Paper X ma ich… ponad 3 mln(sic!). Czysta kapsaicyna osiąga wartość ponad 15 mln jednostek. Ma ona także działanie termogeniczne, powodujące przyspieszenie procesu przemiany materii oraz spalania tłuszczu. Aby przygotować herbatę przyspieszającą metabolizm, wystarczy wykorzystać sproszkowane chili lub inną ostrą paprykę oraz świeży imbir.

Składniki:

·         Herbata Akbar Pure Ceylon

·         Pół łyżeczki sproszkowanej papryki chili

·         Kilka plasterków świeżego imbiru

·         Plasterek cytryny

 

Przygotowanie:

Herbatę parzymy przez 3-5 minut. Dodajemy paprykę i dokładnie mieszamy. Do szklanki z naparem wrzucamy kilka plasterków imbiru oraz cytrynę.

Herbata z octem jabłkowym

Ocet jabłkowy jest bardzo dobrym sprzymierzeńcem w walce ze zbędnymi kilogramami. Związki w nim zawarte przyspieszają procesy rozkładania tłuszczu oraz wspomagają trawienie. Dodanie niewielkiej ilości octu jabłkowego do herbaty jest doskonałym sposobem na wprowadzenie tego składnika do codziennej diety.

Składniki:

·         Herbata Akbar Pure Ceylon

·         Łyżka stołowa octu jabłkowego

·         Plasterek jabłka i laska cynamonu do dekoracji

·         Stewia lub erytrytol do słodzenia

Przygotowanie:

Herbatę parzymy przez 3-5 minut. Dodajemy łyżkę stołową octu jabłkowego i dobrze mieszamy. W zależności od gustu możemy osłodzić napój stewią lub erytrytolem. Dekorujemy laską cynamonu oraz plasterkiem jabłka (może być suszone).

Herbata wysokobiałkowa

Białko jest jednym z najważniejszych makroelementów wpływających na procesy spalania tkanki tłuszczowej. Organizm na jego strawienie potrzebuje więcej energii niż w przypadku węglowodanów. Spełnia ono także kluczową rolę w budowaniu masy mięśniowej, która jest dużo bardziej aktywna metabolicznie od tłuszczu.

Składniki:

·         Herbata Akbar Pure Ceylon

·         300 ml odtłuszczonego mleka

·         25 g odżywki białkowej o wybranym smaku

 

Przygotowanie:

W garnku z grubym dnem zagotowujemy mleko. Parzymy w nim herbatę przez 3-5 minut. Pozostawiamy do wystudzenia. Schłodzone mleko herbaciane przelewamy do shakera, dodajemy porcję odżywki białkowej i energicznie mieszamy.  

Smacznego!